De tofste skirondes van de Alpen

Als je een regio écht op de ski’s wil ontdekken, is een skironde vaak de beste manier. Van piste naar piste en van lift naar lift glij je zo het hele gebied door. Voor wie de hand niet omdraait voor een paar pistekilometers meer of minder is dit zo een uitgelezen manier om de hele dag in de sneeuw bezig te zijn. 

Inderdaad, je bent al snel een hele dag bezig. Dat betekent natuurlijk wel dat je het moet kunnen volhouden om urenlang op de ski’s te staan. Veel skirondes zijn dan ook vooral bedoeld voor ervaren skiërs met een goede conditie. Is dat voor jou (nog) niet weggelegd? Niet getreurd, veel rondes kun je ook in etappes doen. De ene dag ski je de ene piste af, de volgende dag ga je naar een andere piste. In een weekje leg je zo alsnog een hele ronde af en mis je niks. 
 

KitzSkiWelt Tour – Oostenrijk

De KitzSkiWelt Tour in de Oostenrijkse Kitzbüheler Alpen [link naar ] is een skironde van superlatieven. De lengte van 88 kilometer maakt dit een van de langste skirondes ter wereld. De meer dan 17.000 hoogtemeters maken van de tocht een flinke uitdaging en de fantastische uitzichten over de besneeuwde toppen van de Hohe Tauern en de berghutten waar je heerlijk kan neerploffen voor een hapje en een drankje onderweg, staan garant voor een heerlijke wintersportervaring. Je kan de tocht op heel wat plekken beginnen – en eindigen. Op de website van de KitzSkiWelt Tour kun je jouw ideale route plannen. 

Sellaronda- Italië

De Sellaronda is een klassieker onder de skitochten en wordt vaak geprezen als de mooiste skitocht van de Alpen. Wie een dag lang geniet van het prachtige uitzicht op de Sellagroep, weet meteen waarom. De route is in twee richtingen goed aangegeven, waardoor navigeren een eitje is. Alleen komt het er wel op aan of jij de hele ronde kan afleggen voordat de liften sluiten. Kortom: ook deze tocht is voor de meer ervaren skiërs, maar daarmee is deze tocht voor de liefhebber is dus eigenlijk verplichte kost. 

Matterhorn Skisafari – Italië en Zwitserland

Een dag lang skiën met uitzicht op de meer dan vierduizend meter hoge bergen in de omgeving van Zermatt. Met als hoogtepuntje natuurlijk de Matterhorn. Deze tocht is een behoorlijk inspannende tocht. Als je de lichte (zilveren) variant aflegt, krijg je meer dan tienduizend hoogtemeters voor de kiezen, de zware (gouden) route zelfs meer dan twaalfduizend! Tel daarbij op dat je de hele tocht lang hoog in de bergen bent, je komt ver boven de drieduizend meter! Dankzij deze hoogte en afstanden, staat je een ware challenge te wachten. 

Grand Tour de Trois Vallées – Frankrijk

Een wintersportland als Frankrijk zou eigenlijk wel een skironde moeten hebben, maar gek genoeg bestaat heeft Frankrijk er (nog) geen. Althans, geen officiële skironde waarbij je kilometerslang wegwijzers kan volgen. Maar met een beetje zoeken vind je op internet wel genoeg beschrijvingen van mooie skitochten, bijvoorbeeld deze Grand Tour de Trois Vallées, die wij op de site Snowplaza tegenkwamen. De tocht voert je 50 kilometer lang over de Franse skipistes, langs bekende plekken als Méribel, Les Menuires en Courchevel. Let op: dit is dus geen officiële skironde, je moet bij gebrek aan wegwijzers dus zelf goed kunnen navigeren. 
Een uitgebreide routebeschrijving vind je op de site van Snowplaza.

Giro delle Cime – Italië

De Dolomieten zijn een van de mooiste berggebieden van Italië en dus mag je ze eigenlijk niet overslaan als het op wintersport aankomt. De Giro delle Cime is een skironde rondom één van de meest iconische delen van de Dolomieten: de Drie Zinnen, of in het Italiaans Tre Cime. De tocht is een goeie uitdaging! Tijdens deze 43 kilometer lange ronde leg je namelijk ook zo’n 5.600 hoogtemeters af! Het uitzicht op de prachtige toppen van de Tre Cime is de inspanning meer waard!