De Sellaronda, de mooiste skitocht van de Alpen?

Een skitocht, met de lift omhoog, over een piste naar beneden en weer met een andere lift omhoog. In veel skigebieden is zo’n tocht mogelijk en eigenlijk is het altijd de leukste manier om je een hele dag in de sneeuw te vermaken. De Sellaronda in Italië staat overal hoog op de lijstjes van mooiste skitochten in de Alpen.

Op het punt waar de drie Italiaanse provincies Bolzano, Trente en Belluno bij elkaar komen, ligt de Sellagroep. Een berggebied dat niet zozeer bekend staat omdat je er omhoog kan klimmen of doorheen kan wandelen, maar omdat je er omheen kan. De Sellaronda is een van de meest bekende skitochten van de Alpen. En we snappen wel waarom. Overal heb je prachtige uitzichten, zijn de pistes van prima kwaliteit en kun je onderweg pauzeren en genieten van lekker eten en drinken en nog een keer het uitzicht. 

Groene of oranje route

De Sellaronda is een ronde die je twee kanten op kan afleggen. Oranje, met de klok mee en groen, tegen de klok in. Beide routes staan overal goed aangegeven, waardoor je dus (bijna) niet verkeerd kan gaan. Beide routes zijn te doen voor gemiddelde skiërs met een redelijke conditie. Houd er vooral rekening mee dat het een flink lange dag kan worden. Wie in staat is een stevig tempo aan te houden, kan de route in één dag afleggen. Wil je het juist wat rustiger aan doen, dan kan je natuurlijk meerdere dagen uittrekken voor de hele ronde. Bij elkaar leg je zo’n veertig kilometer af. Dat is de combinatie van de afstand die je in de lift en over de pistes aflegt. De afstand die je over de pistes aflegt, is zo’n 26 kilometer, de resterende kilometers gaan met de lift. Voor die liften heb je wel de Dolomiti Superskipas nodig. 

Die liften zijn wel iets om rekening mee te houden; ze sluiten namelijk op tijd! Zorg er dus voor dat je uiterlijk rond 15.30 uur aan de laatste pas begint, anders is de kans groot dat je de laatste lift niet haalt. Zeker niet als de Sellaronda nog nieuw voor je is. Ga er ook vanuit dat je zo’n zes tot zeven uur over de ronde doet. Dat is inclusief wachttijd voor de liften, pauzes niet meegerekend. Terugrekenend betekent dat, dat je niet later dan 10.00 uur ’s ochtends op pad moet gaan, maar als je een beetje de tijd wil nemen, is het verstandig om nog wat eerder te gaan. En dat is vaak nog leuker ook, want zoals gezegd: je raakt niet uitgekeken op de bergwereld om je heen en langs de route vind je de ene na de andere berghut waar je kan genieten van een lekkere maaltijd. Je kunt dus maar beter wat tijd inplannen om van dat uitzicht en al dat lekkers te genieten. 

Waar begint de Sellaronda?

Omdat de skitocht een ronde is, kun je natuurlijk ook makkelijk op verschillende plekken opstappen (of uitstappen). De opstapplaatsen zijn Selva/Wolkenstein in Val Gardena, Corvara en Colfosco in Alta Badia, en Arabba of Canazei in Val di Fassa. 

Ook leuk: de Sellaronda is niet alleen een bekende skitocht, maar is ook voor wandelaars en mountainbikers een stevige uitdaging!