Afbeelding

paklijst dag skiën

Wat stop jij in je rugzak als je een dag de sneeuw in gaat?

Afbeelding Unsplash

Wat neem je mee? Paklijst voor een dag op de piste

Een dag op de piste is natuurlijk heerlijk. Een dag eropuit om, je skills te ontdekken, of om juist gebieden waar je nog nooit bent geweest te leren kennen. Zonde als je dan halverwege de dag erachter komt, dat je terug moet, omdat je bijvoorbeeld iets bent vergeten. Wat moet je allemaal meenemen als je een dag de piste op gaat?

Juiste kleding

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Het is een oud gezegde onder buitensporters, dat ook tijdens een dag skiën opgaat. Dat je je goed moet aankleden, staat dus buiten kijf. Dus voordat je naar buiten gaat, trek je je ski-jack, skibroek, goede thermo-onderkleding, een warme skipully, skisokken aan. Maar daarmee ben je nog niet een dag comfortabel op de piste onderweg. 

Naast die standaarduitrusting is het vaak slim om wat extra kleding mee te nemen, zoals een extra pully en/of een extra shirt. Zo’n extra laagje kleding in je rugzak is altijd handig als het opeens afkoelt, maar kan ook fijn zijn als het juist wat warmer is dan je dacht. Dan kun je je bezwete kleding even verwisselen. Denk ook aan een setje extra handschoenen en een muts. Je skihelm is natuurlijk lekker warm, maar die wil je misschien niet altijd op hebben. En denk ook aan een nekwarmer. 

Eten en drinken

Natuurlijk is er tijdens je dag skiën niks lekkerder dan warm lunchen bij een van de hutten aan de piste. Daarmee leg je een stevige basis waarmee je weer een middag vooruit kan. Maar skiën is intensief en de kans is groot dat je tussendoor ook nog wel een kleine hap en een slok drinken kan gebruiken. Neem dus wat tussendoortjes en een flesje drinken mee. Tip: stop als het erg koud is een thermosfles warme thee in je rugzak. 

Tegen de zon: zonnebril en zonnebrand

Als je op de piste bent, heb je natuurlijk je skibril op, maar er zijn genoeg momenten dat je die even af wil zetten. Maar let op, terwijl je op een terras zit, is de zon niet minder fel. Neem dus altijd een zonnebril mee. En ohja, doe die in een stevige brillenkoker, zodat je niet na een onverhoopte valpartij alsnog zonder zit. 
Vergeet ook niet om een tube zonnebrand mee te nemen. Zelfs als het bewolkt is, pak je meer UV-straling mee dan bij ons op zeeniveau. Een goede zonnebrand beschermt je daartegen. En niet onbelangrijk: een goede winterzonnebrand geeft je huid ook nog wat extra vet. 

Skipas en contant geld

Je skipas moet uiteraard mee. Dat lijkt een dooddoener, maar je staat ervan te kijken hoe veel mensen bij de lift aankomen en er dan pas achter komen dat ze hun skipas vergeten zijn. Neem naast je bankpassen ook wat contant geld mee. Daarmee kun je altijd betalen, ook als er even geen pinapparaat beschikbaar is. 

Powerbanks, geheugenkaarten en meer apparatuur 

Hou je ervan om je verrichtingen op de piste vast te leggen voor Instagram? Wil je foto’s maken om thuis nog even van het uitzicht te kunnen genieten? Of wil je lekker je eigen routes kiezen, maar wel in contact kunnen blijven met vrienden of familie? Dan neem je natuurlijk je camera, telefoon en al die andere apparatuur mee. Die supllen moeten wel de hele dag blijven werken. Denk dus aan een powerbank, mét snoertje, zodat je je spullen op kan laden als de accu sneller leeg raakt dan je verwachtte, en eventueel een extra geheugenkaartje zodat je zo veel foto’s en filmpjes kan maken, als je wil. 

Goede rugzak

Al die spullen neem je het makkelijkste mee in een goede rugzak. Een goede rugzak zit stevig op je rug, maar geeft je genoeg bewegingsvrijheid. Dat betekent dat ze niet te groot zijn, maar wel voldoende ruimte bieden om al je spullen mee te nemen. Ook handig: echte skirugzakken hebben bevestigingspunten waar je je ski’s aan kan hangen en soms ook ruimte voor een lawine-airbag. En dat is absoluut noodzakelijk als je ook off-piste gaat.