Afbeelding
Daarom gaat je accu snel leeg als het koud is (en dit doe je ertegen)
Wintersporters hebben het vast al eens gemerkt: de accu van je GPS, telefoon of je camera is helemaal opgeladen, maar nog voordat je je sneeuwschoenen of je ski’s onder hebt, zie je op je beeldscherm dat de accu van je apparaat snel leeg raakt. En als je dan net die ene fantastische foto wil maken, houdt de accu er helemaal mee op. En dat terwijl je toestel het thuis nog urenlang uithield! Hoe komt dat? En kun je er iets aan doen?
Troost: de accu van je camera of telefoon is niet stuk, maar heeft het wel koud. Wat er precies gebeurt in de accu bij lage temperaturen is nog niet helemaal bekend, maar de kou heeft invloed op de chemische processen die in je accu plaatsvinden, waardoor je accu eerder opgeladen moet worden bij lage temperaturen. Het werkt ongeveer zo:
Hoe werkt de accu van je telefoon?
Een lithium-ion batterij, het meest gebruikte type accu in telefoons, geeft elektrische stroom af doordat deeltjes, ionen, van het ene deel van de accu naar het andere deel stromen. Bij lage temperaturen stromen die deeltjes echter minder snel. Doordat die ‘stroom’ minder krachtig is, krijgt je telefoon of je camera niet genoeg energie om al het werk te doen. Dat wordt weergegeven door het icoontje dat een bijna lege batterij aangeeft, of je toestel houdt er simpelweg mee op.
Schade aan je accu?
Is dat nou slecht voor je accu? Een beetje. Een accu kan er prima tegen als die in enigszins koude temperaturen bewaard wordt. Alleen bij extreme temperaturen, ver beneden vriespunt of juist extreem warm (meer dan 45 graden Celsius) beschadigen je telefoon. Een paar graadjes vorst zou geen grote schade moeten veroorzaken. Dat verandert echter als je het apparaat intensief gaat gebruiken.
Oké, je telefoon of camera is uitgevallen. Wat nu? Probeer ‘m niet op te laden, zolang de accu nog ijskoud is. Dat de ionen langzaam stromen, veroorzaakt geen schade aan de accu, maar als je er bij lage temperaturen heel veel extra ionen door de accu heen jaagt, gebeurt dat wel. Het beste kun je de accu even op een warme plek (in een hut bijvoorbeeld) laten opwarmen. Als je je apparaat dan weer aan zet, zal je zien dat je accu opeens weer helemaal ‘vol’ is. De ionen kunnen immers weer snel genoeg door de accu stromen. Is dat niet genoeg? Dan kun je de accu aan z’n oplader leggen als die warm genoeg is.
Hoe verleng je de levensduur van je accu in de kou?
Hoe voorkom je nou dat al je apparaten uitvallen als je een tijdje in de sneeuw bent? Je wil immers tijdens je winterwandeling nog wel die mooie foto’s blijven maken of in geval van nood hulp kunnen inroepen met je telefoon.
- Houd de accu warm. Stop ‘m niet in de binnenzak van je buitenste jas, maar bijvoorbeeld in de binnenzak van een isolerende laag die je daar onder draagt. Dan zit het apparaat lekker warm tegen je lichaam aan en nog een voordeel: er is nog minder kans dat er sneeuw (water!) bij je elektronische apparatuur komt.
- Zorg er voor dat je accu zo min mogelijk gebruikt wordt. Sluit onnodige apps, kijk of de WiFi en de Bluetooth van je apparaat niet onnodig aan staan en pas misschien ook de beeldschermhelderheid aan.
- Ben je in een gebied met slecht bereik? Zet dan even de internetdata van je telefoon uit. In een gebied met slecht bereik kost het je telefoon meer energie om verbinding te maken met een antenne. En dat terwijl je koude accu het al zwaar heeft.
- Bel je vrienden met oordopjes. Dan kan je telefoon warm in je zak blijven zitten en wordt je telefoon minder snel koud.
- Heb je een grote camera met een losse accu? Stop dan de accu in je binnenzak, dan kan je camera in je rugzak. En zorg voor de zekerheid voor een reserve-accu op een warm plekje.
- Gebruik een hoesje. Er bestaan isolerende hoesjes voor je telefoon, waardoor je telefoon minder snel last krijgt van de kou.