Afbeelding

zelfoverschatting wintersporters

Veel wintersporters overschatten zichzelf en komen daardoor op te moeilijke pistes terecht. 

Photo by Max Kramer on Unsplash

Overschat jij jezelf tijdens het skiën?

Volgens de regels van de FIS moet je altijd in staat zijn om jezelf op de ski’s onder controle te houden. Zo moet je altijd in staat zijn om goed bij te sturen, of op tijd op een veilige manier tot stilstand te komen. Maar zijn we dat ook daadwerkelijk?

Hoewel de regels van de FIS erg duidelijk zijn, blijkt in de praktijk dat het met die controle vaak tegenvalt. Bij het project Xspeed Ski Tour waarmee de Franse skiër Xavier Cousseau regelmatig langs de skipistes trekt, blijkt dat veel mensen vaak niet in de gaten hebben hoe hard ze gaan. Vaak gaan mensen veel harder dan ze denken en dat kan soms hele nare gevolgen hebben.

Ervaring inschatten

Bij hoge snelheden komt het er natuurlijk op aan dat je snel én goed kunt reageren. En dat betekent dat je vaardig moet zijn op je ski’s of snowboard. Maar terwijl we onze snelheid vaak onderschatten, overschatten we onszelf juist vaak als het aankomt op zulke vaardigheden. 

Want hoe vaardig ben je nou écht als je al tien jaar elke winter een week de sneeuw in gaat. Heb je dan al ‘tien jaar’ ervaring? Of is dat eigenlijk ‘tien weken’? In 2020 hielden alarmcentrale Eurocross en het LUMC een onderzoek onder 84 Nederlandse skiërs op de piste bij Flachau met toch wel ontluisterende resultaten. Uit het onderzoek bleek namelijk dat zo’n 80% van de skiërs een veel te rooskleurig beeld had van de eigen vaardigheden. 

Intermediate skiërs

De meeste ongelukken gebeurden bij mensen die geen beginner meer waren, maar ook nog niet genoeg ervaring hadden om zich echt gevorderd te noemen. Zij maakten vaak net verkeerde inschattingen, waardoor ze meer risico namen dan bij hun niveau paste. De kans op een nare valpartij werd daardoor een stuk groter. 
Voor veel skiërs gold ook dat ze van te voren geen opfriscursus hadden gedaan om de belangrijkste technieken weer even naar boven te halen. De laatste skidag van het vorige seizoen was ook de laatste keer dat ze echt hadden geskied. Daardoor wordt de kans op missers natuurlijk een stuk groter. Want voor iedereen geldt: het is altijd weer even inkomen. 

Hoe verklein je deze risicos op de latten?

Het probleem bij dit soort overschatting is dat het in negen van de tien gevallen geen bewuste overschatting is. Het gaat niet om mensen die bewust de grenzen opzoeken en daar overheen gaan, maar om mensen die met alle goede bedoelingen simpelweg een verkeerde inschatting maken. 

Een goede voorbereiding helpt om een realistischer beeld van je eigen vaardigheden te krijgen en tegelijk de kans dat je een misser maakt te verkleinen. Ervoor zorgen dat je fysiek goed in conditie bent, een opfriscursus op de borstelbaan of een indoor piste en uitgeslapen de piste op gaan, zijn drie manieren die al een wereld van verschil kunnen maken bij het voorkomen van grote ongelukken.