Afbeelding

xspeed ski tour

Hard gaan is gaaf, maar weet je wel hoe hard je gaat? 

Photo by Glade Optics on Unsplash

Hoe hard ski jij eigenlijk?

Sommige mensen gaan altijd op volle snelheid de hellingen af, anderen doen het liever rustig aan en maken liever een paar bochten extra. Twee verschillende type skiërs, zou je denken, maar één ding hebben ze volgens een Franse topskiër gemeen: allebei gaan ze harder dan ze denken. Veel harder. 

Volgens de regels van de FIS, moet je er altijd voor zorgen dat je op tijd kan stoppen voor naderend gevaar. Kortom: als je wat minder bedreven bent in snel en veilig remmen, moet je niet te hard skiën. Klare taal, maar in de praktijk blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen zijn namelijk veel sneller dan ze denken – en hebben daardoor ook minder controle dan ze denken. 

Dat dat nogal eens tot gevaarlijke situaties kan leiden, spreekt voor zich. Als je je snelheid verkeerd inschat, is de kans dat je een bocht verkeerd inzet een stuk groter. Of je komt ineens vlakbij een andere skiër uit, terwijl je denkt dat je ruim achter de ander langsgaat. Om maar even niet te spreken over wat er gebeurt als je in zo’n geval een noodstop moet maken. Om mensen meer bewust te maken van de snelheid waarmee ze over de pistes gaan, heeft de Franse skiër Xavier Cousseau een programma opgezet waarmee hij mensen uitdaagt om hun snelheid beter te leren inschatten en misschien een beetje harder te gaan – of juist niet. 
Cousseau is monoskiër en weet wat snelheid is. Sinds 2006 heeft hij namelijk het wereldrecord als snelste monoskiër op zijn naam staan. Toen suisde hij met een duizelingwekkende 212,260 kilometer per uur van de pistes in Les Arcs af. Maar als er bij zulke snelheden iets belangrijk is, is het de juiste controle en dus op de juiste manier je eigen snelheid inschatten. 

Snelheid leren inschatten

Met zijn programma Xspeed Ski Tour, trekt hij in het winterseizoen langs de Franse skigebieden. Daar kunnen mensen over een speciaal afgezet deel van de piste naar beneden glijden terwijl hun snelheid wordt gemeten. Gratis, en redelijk veilig. Daardoor ben je als skiër in staat om je snelheid beter te leren inschatten. En als dat nodig is, kun je meteen wat tips krijgen om je snelheid beter te leren inschatten én daar beter mee om te gaan. Want hard gaan is natuurlijk wel gaaf, het moet ook veilig zijn. 

In 2022 maakte een Frans TV station een reportage over de Xspeed Ski Tour:

Hoe komt het dat mensen zoveel harder gaan?

Daarvoor zijn meerdere verklaringen, maar de meest gangbare conclusie is dat de techniek achter het skiën de laatste jaren veel beter is geworden. Daardoor zijn veel pistes veel beter geprepareerd dan vroeger en ook zorgen moderne ski’s en snowboards voor meer snelheid. Die zijn van lichtere materialen, en zijn vaak veel beter gewaxt dan vroeger, waardoor je er veel sneller mee naar beneden gaat. Tegelijk zorgen die beter geprepareerde pistes ervoor dat je visueel veel minder aanknopingspunten hebt waarmee je je snelheid in kan schatten. En dus gaan veel mensen veel harder dan ze denken. 

Meedoen aan de Xspeed Ski Tour? Dat kan. Op de site van de Xspeed Ski Tour vind je een kalender met waar en wanneer het team neerstrijkt. Deelnemen is gratis, al kan het natuurlijk wel zo zijn dat er een wachtrij is. Maar daarna rest alleen nog de vraag: hoe hard ski je nou echt?