Wat doen skigebieden om energie te besparen?

Als wintersporter merk je wellicht als eerste de gevolgen van klimaatverandering. Volgens sommige schattingen zal er in de toekomst zo weinig sneeuw vallen dat een kwart van de Europese skigebieden niet meer rendabel open kan. Niet gek dus, dat veel skigebieden alles op alles zetten om te verduurzamen. Maar hoe doen skigebieden dat?

Duurzame energie 

Skiliften, sneeuwkanonnen, ze gebruiken enorm veel elektriciteit. Veel skigebieden schakelen daarom over op groene energie, opgewekt met zonnepanelen. Hier en daar is dat al zo groots aangepakt dat de liften volledig op zonne-energie draaien. Daarnaast zetten steeds meer skigebieden pistebully’s in die draaien op HVO, een brandstof vergelijkbaar met diesel, gemaakt van reststoffen uit de voedingsindustrie. In sommige skigebieden, waaronder Tignes en La Plagne, schakelen al over naar 100% elektrisch aangedreven pistebully’s.

Bezuinigen op energie

Minder energie gebruiken is natuurlijk ook een goede manier om te verduurzamen. Daarom wordt op veel plekken de lampen vervangen voor veel zuinigere LED-verlichting. Ook worden gebouwen beter geïsoleerd, zodat de verwarming wat lager kan. Maar er zijn ook subtielere manieren om energie te besparen. Bijvoorbeeld door het matiger inzetten van de pistebully’s en sneeuwkanonnen. Door het slimmer inzetten van de pistebullys is er vaak minder kunstsneeuw nodig, waardoor de energievretende sneeuwkanonnen minder vaak hoeven te draaien. 

Openbaar vervoer

De ritjes van je hotel of chalet naar de pistes kunnen bij elkaar opgeteld ook een behoorlijk bijdragen aan de uitstoot. Zeker als je bedenkt dat je lang niet de enige bent. Daarom worden wintersporters gestimuleerd om dat soort reisjes zo veel mogelijk te maken met goedkope of gratis shuttlebussen of ander openbaar vervoer. 

Natuurbeheer

Als wintersporter sta je op de pistes, maar ook middenin de natuur. Skigebieden weten dat en investeren daarom steeds meer in natuurbeheer, wat in de praktijk vaak neerkomt op het beter onderhouden en soms zelfs aanplanten van bossen. Dat is enerzijds natuurlijk een goede manier om de effecten van klimaatverandering wat te beperken, maar het is ook slim: mooie natuur trekt zowel ’s zomers als ’s winters meer gasten. 

Campagnes

Als wintersporters zelf zullen we ook een steentje bij moeten dragen aan een meer klimaatneutrale wintersport. Daarom worden er in wintersportgebieden ook flinke bewustwordingscampagnes opgezet om ons wintersporters daar nog even aan te herinneren. Van het kiezen voor dat openbaar vervoer naar en in de wintersportgebieden, tot het bewust omgaan met de verwarming en elektriciteit.