Wanneer ligt er de meeste sneeuw op de pistes?

Nu thuis de herfst echt begonnen is, komt ook de winter in zicht. En dus wintersport. Maar wanneer moet je nou op de pistes zijn, of liever gezegd? Wanneer ligt er de meeste sneeuw?

Wanneer er veel sneeuw valt, is natuurlijk van veel verschillende factoren afhankelijk. Het weer laat zich- zoals bekend, niet echt goed ver vooruit voorspellen. Soms valt er in september al een flinke sneeuwdump en soms zit je begin november nog tegen bruingroene berghellingen aan te kijken. En aan het eind van het seizoen zie je soms tot ver in april goede sneeuw op de pistes liggen, terwijl je andere jaren in maart al begint te merken dat de zon zijn tol begint te eisen. 

Of er goede sneeuw ligt, is natuurlijk afhankelijk van het weer. Daarbij maakt het nogal uit of je aan de noordkant of aan de zuidkant van de Alpen zit. Niet alleen zozeer omdat je in het noorden nou eenmaal wat verder van de warme Middellandse Zee afzit, maar omdat de hoge bergen van de Alpen bepalen uit welke hoek de wind moet waaien voor goede sneeuwomstandigheden.  

Sneeuw in de kerstvakantie?

De kerstvakantie is voor veel mensen een mooie gelegenheid om op wintersport te gaan. Je hebt ruim de tijd, en tussen het plezier op de piste door kun je genieten van die onvervalste kerstsfeer in de Alpen. Maar… dan moet er natuurlijk wel sneeuw liggen! 

De kerstvakantie staat echter niet bekend als de periode met de meeste sneeuw. Dat wil zeggen, vaak zijn de sneeuwomstandigheden rondom de kerst wisselend, wat de kwaliteit van de sneeuw op de pistes niet altijd ten goede komt. Vaak ligt er dan wel sneeuw, maar die sneeuwlaag is niet dik en stevig genoeg om écht te kunnen skiën. Met zorgen sneeuwkanonnen ervoor dat je ruimte genoeg hebt om de pistes af te gaan, maar off-piste moet je het al snel met een stuk minder goed sneeuwdek doen. Tip: ga naar de hoger gelegen skigebieden. Boven de tweeduizend meter zit je eigenlijk altijd wel goed. 

Voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is een populaire wintersportvakantie. Vaak valt die in Nederland aan het einde van februari en dat is voor veel skigebieden een optimaal moment. In heel januari valt vaak veel sneeuw, lekker om te skiën, maar januari is vaak de koudste maand. Dat betekent dus goed inpakken, maar die kou kan er ook voor zorgen dat de pistes wat ijzig worden. De flinke pakken sneeuw die in januari vallen zorgen er wel voor dat je ná die maand het dikste pak sneeuw in de bergen hebt. In februari dus. En omdat het wat vaker zonnig is en de temperaturen dan al een klein beetje stijgen, is de kans op een ijzige piste ook wat kleiner. Daarom zien veel mensen de voorjaarsvakantie als een van de beste periodes om naar de sneeuw te gaan. De drukte nemen ze dan voor lief.  

Laat in de lente

Kun je later in de lente nog skiën? Rondom Pasen bijvoorbeeld? Dat wordt echt afhankelijk van het weer. Vaak ligt er hoger op de hellingen nog wel voldoende sneeuw, maar doordat de temperaturen hoger worden, kan die soms wat papperig zijn. In de dalen wordt de kwaliteit nog wat minder. En toch vinden veel fanatieke lente-skiërs dit juist hét moment voor een skitripje. Immers: het is wel lekker rustig op de pistes.