Afbeelding

skiën noorwegen scandinavië

In Scandinavië kun je prima skiën, zoals hier in de buurt van Lillehammer in Noorwegen. 

Fredrik Myhre / visitnorway.com

Waarom je op wintersport moet naar Scandinavië

De Alpen zijn ’s winters natuurlijk het bekendste wintersportgebied. Maar wie naar het noorden gaat, komt ook in een prachtig wintersportgebied terecht: Scandinavië. Hier lees je acht redenen waarom je eens naar het noorden moet om van de sneeuw te genieten.

Skiën komt hier vandaan!

Scandinavië is de bakermat van het skiën. Het waren namelijk Scandinavische volkeren die duizenden jaren geleden als eerste de lange latten onder bonden. En waar kan je beter skiën dan op de plek waar het ooit is uitgevonden?

Sneeuwzekerheid

Hier is sneeuwzeker ook écht sneeuwzeker. Ondanks dat de bergen het qua hoogte lang niet halen bij de Alpen, is de sneeuwzekerheid hier misschien nog wel hoger. Natuurlijk omdat het dichter bij de noordpool natuurlijk net wat vaker koud is dan dichter bij de Middellandse Zee. 

Afwisseling

Scandinavië heeft niet alleen maar mooie pistes. Je kunt er nog veel meer sporten in de sneeuw uitproberen. Sneeuwschoenwandelen, langlaufen: het kan makkelijk. En als je er toch bent, waarom ga je niet eens mee met een hondenslee of -helemaal leuk tijdens een kerstvakantie- een arrenslee? 

Overweldigende en indrukwekkende natuur

De natuur in Scandinavië is van de buitencategorie. Dat wist je waarschijnlijk al, maar tijdens een wintersportvakantie maak je dat ook echt mee. Kijk tijdens een skitripje naar Noorwegen zo de fjorden in, of juist over de uitgestrekte winterse wouden van Zweden, waar je tijdens je langlauftochten met een beetje geluk nog een eland kan spotten. 

Bijzonder overnachten

In veel skigebieden staan de huisjes waar je kan overnachten heel dicht op de pistes. Fijn, maar daar blijft het niet bij. Want in die prachtige natuur is het uitzicht vanuit je huisje bijna altijd fantastisch. Met een beetje geluk kun je vanuit je slaapkamerraam het noorderlicht zien! Maar het kan nog beter. Wat denk je van een ijshotel?

Kindvriendelijke wintersportgebieden

De Zweden en Noren zijn echte wintersportliefhebbers en trekken er graag met de hele familie op uit. Dat betekent dat de skigebieden hier vaak erg kindvriendelijk zijn. Er zijn heel wat skischolen met prima faciliteiten en, niet onbelangrijk: leraren die goed Engels spreken. Ook naast de pistes zijn er volop andere faciliteiten voor kinderen. Wat ook helpt, is dat veel skigebieden relatief compact zijn. Daardoor ben je eigenlijk altijd bij elkaar in de buurt. 

Rust

Wintersport is dan wel een van de meest populaire activiteiten in Scandinavië, dat betekent niet dat er urenlange rijen voor de liften staan. Integendeel: het kan erg rustig zijn, tenminste, als je doordeweeks gaat. Veel mensen gaan namelijk in de weekenden op pad, daardoor zijn de weekenden druk, maar doordeweeks is het soms alsof je de hele piste voor jezelf hebt. Heerlijk!  

Skiën in het donker

’s Winters is het in het noorden natuurlijk erg vroeg donker. En als de zon eenmaal onder is, duurt het lang voordat die weer opkomt. Kortom, lange nachten en korte dagen. Maar omdat veel pistes lang verlicht zijn, kun je ook als de zon ’s middags al vroeg onder gaat, nog een tijdje door skiën. En als het dan toch echt te donker en te koud is om nog een beetje aangenaam te skiën, is het tijd om naar binnen te gaan en bij een houtkachel weg te kruipen en te genieten van de warmte en gezelligheid met elkaar. ‘Kos’, noemen ze dat in het Noors.