Afbeelding

skivakantie in de lente

Waar zien de skipistes er in de lente nog zo uit?

Afbeelding: Unsplash

Waar kun je in de lente nog skiën?

Dat de astronomische lente is begonnen, wil nog niet zeggen dat het wintersportseizoen helemaal afgelopen is. De lente in de Alpen komt  vaak langzaam op gang en dat betekent dat er plekken zijn waar je in april nog prima kan skieën. Maar waar?

Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe kouder. Dus als je in april de lange latten wil onderbinden, moet je de hoogte in. Skigebieden die tot diep in het naseizoen open zijn, liggen vaak ruim boven de 2000 meter. Enkele skigebieden zijn zelfs het hele jaar open, maar dan hebben we het wel over de écht hooggelegen gletsjerskigebieden. Dat betekent wel dat je als langlaufer zo aan het einde van het seizoen minder goed terechtkan. Want al die sneeuwzekere pistes liggen flink hoog.  

Wanneer sluiten de skigebieden?

Wanneer skigebieden precies sluiten, is vaak een beetje lastig te bepalen. Het weer speelt immers een grote rol. Als het vroeg warm wordt, dan kan het zijn dat skigebieden gedwongen zijn om het winterseizoen eerder te eindigen, of op z’n minst het aantal pistes flink te beperken. 

De meeste skigebieden sluiten in maart of begin april. Ondanks sneeuwkanonnen en andere voorzieningen om zo lang mogelijk zo veel mogelijk sneeuw op de pistes te krijgen, wordt de kwaliteit van de sneeuw daarna te slecht. 

  • Het Franse Les Trois Vallees, waar het bekende skioord Val Thorens ook bij hoort, is open tot de laatste helft van april. In Val Thorens zelf gaan ze nog wat langer door, daar kun je begin mei ook nog de pistes op.
  • Het Oostenrijkse skigebied Zell am See-Kaprun biedt ook tot ver in het voorjaar plezier. Op de Schmittenhöhe bij Zell am See zelf kun je tot pasen nog genieten van de sneeuw, als je daarna nog door wil gaan, kun je de gletsjer van de Kitzsteinhorn op waar je tot in de zomer terecht kan. 
  • In het Kleinwalsertal op de grens van Oostenrijk en Duitsland kan je ook nog lang terecht. Geen grote gletsjers en massale skigebieden waar je met de gondelbaan van het ene naar het andere eind van het dal gaat, maar wel kan je hier nog tot begin mei terecht. 
  • Op de gletsjers boven het Zwitserse Zermatt kun je het hele jaar door skiën, met uitzicht op de majestueuze toppen van de Matterhorn en de andere drie- en vierduizend meter hoge bergen rondom het dorp.