Afbeelding

Dutch Mountain filmfestival

Volop sneeuw en ijs op het Dutch Mountain Film Festival 2022

Voor een echte sneeuwvakantie is het in november nog een beetje vroeg, maar op het Dutch Mountain Film Festival kun je al wel een dat echte wintergevoel krijgen. Op het filmfestival draaien heel wat films die zich in de sneeuw afspelen!

Het Dutch Mountain Film Festival is een jaarlijks terugkerend filmfestival dat in Heerlen en Aken wordt gehouden. Elk jaar draait er een mooie en bjzondere selectie van films waarin de bergen centraal staan. Van bloedstrollende avonturen van bergbeklimmers, en topsporters, tot bijzondere documentaires over de toekomst van de gletsjers in de Alpen. We geven je een paar interessante titels uit het programma.

Saving Glaciers

Deze korte documentaire volgt glacioloog Felix Keller in zijn zoektocht naar een manier om smeltwater weer om te zetten in sneeuw. Op die manier hoopt hij de Zwitserse Morteratsch te redden. DE beelden zijn gefilmd door National Geographic-fotograaf Ciril Jazbec. Dat belooft wat!

Kijk hier voor meer informatie, een trailer en draaitijden!

Luzbha – creating a new reality

Dit is misschien wel de meest actuele film van het hele festival. De film is gemaakt door Anton Lementuev en zijn vrienden, die in de groezelige Siberische industriestad Novokuznetsk dromen van offpiste skiën zoals je dat in de mooiste films uit de Alpen en de VS ziet komen. En dus gaan ze op pad, naar Luzhba, een klein wintersportoord in Siberie, waar ze in de maagdelijk witte wereld hun eigen werkelijkheid vorm willen geven en hun dromen waar te maken. Maar laat die werkelijkheid zich combineren met de werkelijkheid van het leven in een Siberische industriestad? Wat de film extra bijzonder maakt is dat tijdens het monteren van de film, Rusland de oorlog in Oekraïne begon.

Meer weten?

La Liste

Kan het hoger, steiler, extremer? Volgens sommigen kan het alle drie, altijd. De Zwitserse extreemsporters Jérémie Heitz en Sam Anthamatten werken in deze film een lijst af van bergtoppen die hoog, steil en gevaarlijk zijn. Klimmend omhoog, op de ski’s naar beneden. Op bergtoppen van soms wel zesduizend meter hoog! Dat levert natuurlijk prachtige en spectaculaire beelden op, gemaakt met drones en GoPro’s, maar tegelijk zijn de risico’s ook groot. En dat geeft ook stof tot nadenken. 

Meer weten?

Naast deze drie aanraders draaien er in de week van 1 tot 6 november nog veel meer films tijdens het Dutch Mountain Film Festival. Hier vind je het hele programma. Hier kan je een trailer van het hele programma bekijken.