Afbeelding

wat zijn dynamische skipasprijzen

In steeds meer skigebieden kan de prijs van je skipas veranderen

Photo by Daniel Frank on Unsplash

Variabele prijzen voor je skipas, hoe zit dat?

De laatste jaren hebben steeds meer skigebieden een variabele skipas ingevoerd. Dat wil zeggen: wie op het juiste moment een skipas koopt, is soms veel goedkoper uit dan een ander. Maar hoe zit dat nou?

Dat wintersport soms behoorlijk duur kan zijn weten we allemaal, maar met de huidige energieprijzen zouden de prijzen wel eens helemaal uit de hand kunnen lopen. Liften, sneeuwkanonnen, verwarming, het kost allemaal veel energie en dus veel geld. Om te voorkomen dat een wintersportvakantie onbetaalbaar wordt, hebben veel skigebieden dynamische skipasprijzen ingevoerd. Welke factoren hebben invloed op die prijzen en… kan je die in je voordeel gebruiken als je je skipas gaat kopen?

Het principe is eigenlijk hetzelfde als bij veel vliegtickets en hotelboekingen: vroeg boeken, of boeken in een rustige periode is goedkoper dan laat boeken of boeken in een drukke periode. Om alles extra dynamisch, of zeg maar gerust ingewikkeld, te maken wordt zo nu en dan het weer ook nog gebruikt als factor om last-minute de prijzen aan te passen. 

Boek online

Online boeken is hierdoor vaak goedkoper dan ter plekke een skipas aan de kassa kopen. Zelfs als je al op vakantie bent, kan het goedkoper zijn om een dag van tevoren je skipas online aan te schaffen, dan om dat aan de kassa te doen. Hoeveel goedkoper verschilt van gebied tot gebied. Soms gaat het om een prijsverschil van enkele euro’s, maar in andere gevallen kan het al een paar tientjes schelen! 

Boek vroeg!

Vroeg je wintersport boeken betekent niet alleen maar boeken ruim voor je vakantie begint, maar ook ruim vóór het wintersportseizoen boeken. In veel gebieden betaal je voor een bepaalde datum een lagere prijs. In de praktijk houdt dat vaak in dat je, als je je skipas voor november koopt, een stuk goedkoper uit bent. Dat voordeel kan oplopen tot tientallen procenten, ook in skigebieden zonder dynamische skipasprijzen. 
Ga je naar een gebied waar een dynamische skipasprijs geldt, probeer dan ook vroeg te zijn, net als bij veel vliegtickets betaal je minder als je ruim voor vertrek boekt. 

Kies een rustig moment om op vakantie te gaan

Skigebieden proberen de topdrukte vaak te spreiden, en dat doen ze door de prijzen aan te passen aan de (verwachte) drukte. Zo kan je in veel skigebieden een verschil zien tussen de skipasprijzen door de week en in het weekend, waarbij het doordeweeks vaak goedkoper is dan in het weekend. Ook de verschillen tussen vakantieperiodes en andere periodes kan je goed in de prijzen van de skipassen terugzien.