Afbeelding

tips zomerskiën

Op een zomerse dag even in winterse sferen zijn. Dat kan, maar soms gaat het net een beetje anders. 

 

© Michael Portmann

Tips voor een zomerdag op de piste

Op een aantal Europese gletsjers kan je het hele jaar door terecht voor een dagje wintersport. Ook in de zomer. Maar, zo’n zomerse dag wintersport ziet er niet helemaal hetzelfde uit als een ‘normale’ dag wintersport. 

Vertrek éxtra vroeg

Dat je ’s zomers vroeg op pad moet, zou eigenlijk geen verrassing moeten zijn.  ‘s Nacht is het namelijk het koudst, dus overdag ligt de sneeuw er vlak na zonsopkomst er het beste bij. Wat we met ‘vroeg’ bedoelen? Sommige liften openen om 07.00 uur ’s morgens al en tegen lunchtijd is het vaak zo warm dat de meeste pret wel voorbij is.  

Vergeet je ski-uitrusting niet

Het is misschien een beetje bevreemdend om ’s zomers je dikke ski-jack in je tas te stoppen, maar als je ’s zomers wil gaan wintersporten, moet je dat toch echt doen. Het mag dan wel juni zijn, een dag vorst en sneeuwval is op 3000 meter echt niet ondenkbaar. Hou er ook rekening mee dat je dikke broek, jack, en vooral je skibril en -helm niet alleen warm zijn, maar ook bescherming bieden. 

© Michael PortmannHet is soms wat bevreemdend om met je skikleding door het dorp te lopen op een hete zomerdag, maar het is wel verstandig! © Michael Portmann

Drinken!

Je staat dan wel in je dikke winterkleding op de piste, het is zomer. Het is dus wat warmer dan tijdens een ‘normale’ wintersportdag. Als je het ’s winters al warm krijgt van de inspanning, ga er dan maar vanuit dat je je ’s zomers flink in het zweet gaat werken op de piste. Het vocht dat je verliest moet natuurlijk weer aangevuld worden. Drink dus voldoende water. 

Denk om de zon

In de winter schijnt de zon op de hoge pistes al fel en dat is ’s zomers natuurlijk nog veel meer het geval. Daar moet je je goed tegen beschermen. Je ogen, je huid en je lippen hebben flink te lijden onder al die UV-straling. Neem die skibril dus mee en zet ‘m op. Smeer je goed in en doe dat voor de zekerheid nog een tweede en derde keer. Uiteraard elke keer met een zonnebrandcrème met een flink hoge factor. Voor je lippen geldt hetzelfde, die kunnen ook verbranden. Een lippenbalsem met een goede SPF is dus óók een must.  

Check het weer

Zomerskiën staat onder druk. De zomers worden heter en heter, waardoor de sneeuwcondities ook in de beste zomerskigebieden bij lange na niet meer zo goed zijn als enkele decennia terug. Onder invloed van de weersomstandigheden kunnen de condities op de pistes soms snel veranderen. Check daarom kort voor vertrek nog even hoe de zomerpistes erbij liggen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.