Sneeuwschoenwandelen? Deze gebieden buiten de Alpen moet je ook eens proberen

Bij de term ‘wintersport’ gaan de gedachten al snel naar de Alpen. Niet voor niets, want de Alpen zijn prachtig én sneeuwzeker. Maar in Europa zijn veel meer prachtige gebieden waar je met de ‘rackets’ ondergebonden prachtige tochten kan maken. Misschien niet per se met een uitzicht op kilometers hoge bergtoppen zoals in de Alpen, maar daardoor niet minder mooi, en ook niet minder ruig!

Schotland

Schotland is dan wel bergachtig, het staat niet écht op onze radar als het gaat om wintersportvakanties. Toegegeven, de vijf skigebiedjes die het land rijk is, vallen ook in het niet bij de enorme skigebieden in de Alpen. Tenminste, als het op skiliften en -pistes aankomt. Want de uitgestrekte heidegebieden waar ruige bergtoppen bovenuit steken, staan garant voor een prachtig sneeuwschoenwandel-avontuur. Zeker het Cairngorms National Park is een aanrader. Bereid je wel voor op een ijzig winteravontuur, want het kan er flink koud zijn! 

Harzgebergte

Het Harzgebergte kan eigenlijk niet ontbreken in een lijstje van mooie bestemmingen voor een sneeuwschoenwandeling. De Harz staat al bekend als een hele populaire sneeuwschoenbestemming van Duitsland. Voordeel: je kunt er op je sneeuwschoenen ook echt alle kanten op. Elk dorpje heeft wel een of meer mooie routes en de dorpjes zelf zijn ’s winters ook prachtig! Een waar winterwonderland! 

Jura, Frankrijk en Zwitserland

Wel dat berggevoel, maar niet per se de hele hoge bergen. Dat heb je in de Jura op de grens van Frankrijk en Zwitserland en daarmee is het ook een prima gebied voor mooie sneeuwschoenwandelingen. Ook fijn: er zijn volop plekken waar je bijvoorbeeld een set sneeuwschoenen kan huren. Aanrader: de Grande Traversée de Jura, een tiendaagse trektocht van Métabief naar Giron. Een avontuur van 117 kilometer in de sneeuw. 

Door de Noorse fjorden

Wil je de Noorse winter écht ontdekken, dan is een sneeuwschoenwandeling een goed idee. Als je door het besneeuwde ruige landschap loopt, snap je opeens waar zo veel van die Noorse sprookjes vandaan komen. tegelijk is dat ruige landschap ook geknipt voor een waar winteravontuur. Zeker in de regio’s Sogn og Fjordane en Møre og Romsdal kun je genieten van prachtige tochten langs de kust en de fjorden. 

Op zoek naar het noorderlicht in Zweden

Kun je prima op sneeuwschoenen uit de voeten, kun je jezelf in de wildernis wel redden en hou je van een prachtige winterse uitdaging? Trek er dan op uit in het Zweedse Nationale park Sarek. Bereid je goed voor, want het landschap is hier écht veeleisend. Je moet je in de sneeuw kunnen oriënteren met kaart en kompas. Maar als je van afzien houdt en je kunt deze omstandigheden aan, dan staat je hier een ultiem avontuur te wachten.