Afbeelding

skigebieden zomer

Op de Theodulgletsjer boven Zermatt kun je het hele jaar rond skiën. 

© Michael Portmann

Mooie zomerskigebieden in Europa

Nu de laatste dagen van het winterseizoen echt zijn aangebroken, bergen de meeste wintersporters hun ski’s weer op. In de bergen komen de eerste wandel- en mountainbikeroutes weer onder de sneeuw tevoorschijn. Maar gaan alle skipistes dicht? Nee, op een paar plekken kun je het hele jaar door de piste op – als het weer meezit. 

Zomerskiën

Op sommige hoge gletsjers blijft ook ’s zomers genoeg sneeuw liggen om behoorlijk te kunnen wintersporten. Uiteraard zijn in alle zomerskigebieden de faciliteiten in de zomermaanden wat minder uitgebreid dan ’s winters. De afdalingen zijn korter, maar daar staat tegenover dat het ook vaak wat rustiger is. En dat de pistes korter zijn, betekent niet dat je je helemaal niet uit kan leven. Integendeel zelfs. In een aantal gletsjerskigebieden liggen ’s zomers nog genoeg pistekilometers klaar om een dagje zomervakantie in winterse sferen te beleven.  

Hintertux, Oostenrijk

De skipistes op de Hintertuxgletsjer in Oostenrijk zijn de enige skipistes in Oostenrijk die het hele jaar door open zijn. Vaak kun je nog behoorlijke afdalingen maken, zelfs bij warm zomerweer. Het mooiste aan de zomerskipistes hier, is wellicht het fantastische uitzicht tijdens de afdalingen. 

Zermatt, Zwitserland

Ook op de Theodulgletsjer boven Zermatt kun je ook het hele jaar door skiën. Niet alleen vind je hier (afhankelijk van het weer) ongeveer 21 kilometer aan pistes, je hebt er ook een prachtig uitzicht op misschien wel de meest iconische berg van de Alpen: de Matterhorn. De pistes zijn vanaf zowel de Italiaanse als de Zwitserse kant bereikbaar. 

Fonna Glacier Ski Resort, Noorwegen

In het rijtje zomerskigebieden, valt dit skigebied in Noorwegen een beetje uit de toon. Niet alleen omdat dit skigebied niet boven, maar ruim onder de 2.000 meter boven zeeniveau ligt, maar ook omdat de pistes ’s winters niet toegankelijk zijn. ’s Winters ligt er namelijk zo veel sneeuw dat het gebied vrijwel onbegaanbaar wordt. In de zomer kun je daarentegen terecht op vier pistes, een vijf kilometer lange langlaufloipe en in drie funparks. Kijk tijdens de sneeuwpret ook even langs de hellingen naar beneden en geniet van het uitzicht op het schitterende water in de fjorden. 

Stilfser Joch, Passo dello Stelvio, Italië

De Stelviopas is ‘s zomers vooral populair onder fietsers die een dappere poging doen om de 48 haarspeldbochten op weg naar boven te trotseren. Maar hoog boven de ploeterende fietsers kun je ’s zomers de lange latten onder binden. Net als het Fonna Glacier Ski Resort, is dit skigebied ’s winters ontoegankelijk, doordat er regelmatig té veel sneeuw op de wegen naar de pistes ligt. ’s Zomers smelt de sneeuw op de wegen weg, maar ligt er op de pistes meestal nog genoeg om flink los te gaan. Met bijna tien kilometer aan pistes is dit namelijk een van de grootste zomerskigebieden van de Alpen. 

Les 2 Alpes, Frankrijk

Les 2 Alpes is natuurlijk een van de bekendste skiggebieden, zeker onder Nederlanders. Ook hier kun je het hele jaar terecht, al varieert het aantal pistekilometers dat ’s zomers beschikbaar is vaak onder invloed van het weer. De funparks hier zijn een begrip, dus wie op een zomerdag de trukendoos flink open wil trekken (of wil toekijken hoe anderen dat doen) kan hier terecht. 

Skiën op de gletsjer, kan dat nog?

Het antwoord op die vraag is nu nog ‘ja’, maar niet meer zo volmondig als we misschien wel zouden willen. Onder invloed van klimaatverandering worden de sneeuwcondities ook hoog op de gletsjers, steeds slechter. Het aantal gletsjerskigebieden is een stuk kleiner dan enkele jaren terug en de overgebleven gebieden hebben steeds minder kilometers goed begaanbare pistes. En bij een extreem hete zomer, zou het kunnen gebeuren dat sommige zomerskigebieden toch de liften volledig sluiten. Heb je een zomerse dag wintersport op het programma staan? Check dan kort voor vertrek nog even het weerbericht en de sneeuwcondities, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.