Mag je met een slee de piste af?

Als je ’s winters de bergen in gaat, doe je dat niet altijd alleen maar om te skien en te snowboarden. Je kan immers ook gaan wandelen, toerskiën, of bijvoorbeeld mooie sledetochten maken. Maar mag dat ook allemaal op de piste?

De pistes zijn vaak de veiligste plekken voor een mooie winterse belevenis. De sneeuw wordt meestal goed geprepareerd en je bent er relatief veilig voor lawines. Dat maakt de pistes ook aantrekkelijk voor een sledetocht. Maar of dat ook overal mag… 

Kort gezegd is het antwoord bijna altijd ‘nee’. Je mag niet zomaar met je slee, of wandelend de pistes af. De voetstappen die je wandelend achterlaat, kunnen voor skiërs en snowboarders best hinderlijk zijn. om dezelfde redenen mag je vaak ook niet op langlaufloipes wandelen. Ook spelen snelheidsverschillen een rol. Wandelend ben je een stuk langzamer dan een skiër, die vaak met een flinke snelheid van de pistes af komt glijden. Je mag bijvoorbeeld ook weer niet zomaar stilstaan midden op de piste. 

Sleeënd geldt juist het omgekeerde: daarmee ga je vaak zo hard dat, op een enigszins harde piste, je veel meer moeite hebt om goed te remmen. Je bent dan dus weer veel te snel. Voor een tocht met een slee kun je dus beter over een van de speciale slederoutes.