Afbeelding

skikleding wassen

Na een skivakantie wil je ervoor zorgen dat je dure kleren weer schoon en fris zijn, maar gooi niet alles zomaar in de wasmachine!

Foto Pixabay

 

Hoe was je je skikleding?

De meeste skivakanties zitten erop. En waarschijnlijk heb je flink gezweet, is er op een terras wellicht een drankje of een klodder saus over je jas of broek heen gegaan en van al die haardvuren of dampende après ski-bars is je jas vast niet frisser gaan ruiken. Tijd voor een grote schoonmaakbeurt. Maar gooi je skikleding niet zomaar in de wasmachine. 

Uiteraard ben je zuinig op je skikleding. Dus wil je er zo lang mogelijk mee doen. Je kleding goed wassen hoort bij een goede verzorging van je spullen, maar je technische ski-jack of broek zomaar in de wasmachine gooien, is geen goed idee. Zeker niet met gewone wasmiddelen. Maar hoe krijg je je kleding dan wel schoon?

Voor je begint

Maak je wasmachine schoon! Vaak is je wasmachine een beetje vies. In hoekjes en kiertjes, bijvoorbeeld in het rubber van de deur, zitten vaak wat achtergebleven zeepresten, stof en vuil uit andere kleding en meer van dat soort zaken. Haal die er even uit. Extra fijn voor je dure skikleding, maar ook voor je gewone dagelijkse kloffie natuurlijk. 

Zorg ervoor dat alle zakken leeg zijn

Tijdens een vakantie stop je van alles in je jas- en broekzakken. Je skipas natuurlijk, maar ook die paar muntjes die je terugkreeg nadat je je portemonnee al had weggestopt, dat pakje kauwgom of juist die snoeppapiertjes. Dat moet er uiteraard uit. Nou controleren de meeste mensen de zakken van hun broeken wel voordat kleding de wasmachine in gaat, maar hou er rekening mee dat skikleding vaak vakken en zakken heeft op plekken waar je ze niet altijd verwacht. Denk bijvoorbeeld aan zo’n vakje op de mouw van veel ski-jassen. Aan het begin van je trip heb je daar je skipas in gestopt, maar dat vakje zit misschien niet in je gewone routine van jaszakken controleren. En denk eraan dat skikleding vaak wat dikker is. Een paar muntjes of een zakdoekje voel je daardoor niet zo goed zitten als in een gewone jeans. En als je dan toch je kleding door je handen laat gaan, borstel eventuele modder en dergelijke er voorzichtig even af. 

Sluit ritsen en klittenband

Alles gecontroleerd? Doe dan ook de ritsen en klittenband dicht. Dat klittenband is écht belangrijk. In de wasmachine wordt je kleding natuurlijk flink door elkaar geschud. Als een open klittenbandsluiting dan bijvoorbeeld in de zachte fleecekraag van je jas, of van een ander zacht kledingstuk haakt, gaat die zachte stof kapot. 

Check het waslabel

Als alles leeg is, Om te beginnen is het altijd een goed idee om even te checken wat er in het waslabel staat. Wat voor temperaturen kan je kleding aan? Wel of niet centrifugeren? Het staat allemaal in het waslabel. En is je kleding net nieuw? Dan staat er in de tags die aan je spullen hangen vaak ook nog wat handige informatie. 

Gebruik speciale wasmiddelen

Veel skikleding is waterdicht dankzij speciale membranen. Die zorgen ervoor dat water en sneeuw van buiten niet door je kleding heen komt, maar ook dat je kleding enigszins blijft ademen. Veel gewone wasmiddelen tasten die membranen aan. Bijvoorbeeld doordat de gaatjes waardoor zo’n membraan ademend wordt verstopt raken, of doordat de verschillende lagen van het membraan juist losraken. Er zijn technische wasmiddelen die dit voorkomen. Hetzelfde geldt trouwens voor wasverachters. Ook die kun je maar beter niet gebruiken. 

Vlekken voorbehandelen

Zitten er nou echt vlekken in je kleding? Dan moet je die even voorbehandelen. Gebruik wat van het technische wasmiddel, doe daarvan een beetje op een zachte spons en wrijf daarmee het wasmiddel zachtjes in de vlek.  

Stop niet te veel in de wasmachine

Je bent misschien geneigd om je wasmachine lekker vol te proppen, maar dat is niet goed voor je skikleding. In tegendeel: het is juist beter om je wasmachine wat minder vol te stoppen dan normaal.  Met wat minder spullen in je wasmachine wast je wasmachine eigenlijk beter. Je kleding wordt ook beter uitgespoeld waardoor alles daadwerkelijk schoner is. overigens is het helemaal geen gek idee om je wasmachine na afloop een keertje extra te laten spoelen. 

Impregneren

Na het wassen moet je vaak je spullen weer goed waterdicht maken. De meeste technische wasmiddelen komen in setjes. Een fles wasmiddel en een fles impregneermiddel. Kijk goed in de gebruiksaanwijzing hoe je die het beste kan gebruiken. Trouwens, kijk even naar het middel dat je gebruikt. Er zijn middelen met en zonder allerlei giftige stoffen. En natuurlijk is het het beste om de was- en impregneermiddelen zonder allerlei chemicaliën te gebruiken. 

Drogen: aan de waslijn

Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: de droger is een echte no-go voor je skikleding. Hang je spullen uit op een goed geventileerde plek, het liefst in de schaduw en laat alles daar rustig drogen. Vaak is het een goed idee om jassen op een kledinghanger te laten drogen. 

Donsjassen

Dons is een geval apart. Het is vooral zaak om het waslabel goed te controleren en echt te doen wat daarin staat. Een paar algemene zaken: centrifugeren is bij vrijwel alle donsjassen uit den boze. Door de grote centrifugale krachten wordt de dons platgedrukt, waardoor het veel isolerende waarde verliest. Wel kun je een donsjas vaak goed in de droger drogen. Doe dat op een lage temperatuur en doe bij je donsjas een paar drogerballen (schone tennisballen werken ook). 
 

Klaar? Berg alles netjes op en droom alvast over je volgende wintersportvakantie!