Afbeelding

saharastof skipiste

Op veel plekken hing een oranjebruine gloed in de lucht. 

Foto: Unsplash

Gele en rode sneeuw op de pistes: Sahara stof

Een opmerkelijk schouwspel op de pistes in de Alpen en de Pyreneeën. De lucht kreeg de afgelopen dagen een gelige, oranje of bruine gloed en op sommige plaatsen kleurde de sneeuw roestbruin. 

Het was een wat onheilspellend beeld, die vreemde gloed en bruine sneeuw. Op sommige plekken kwam het zelfs tot iets dat in het Duits ‘blutregen’ wordt genoemd. Bloedregen. Een nogal macabere naam. 

Maar gelukkig is er geen bloed in het spel. De roodbruine kleur wordt veroorzaakt door stof uit de Sahara dat door een sterke wind uit het zuiden richting Europa is geblazen. Die stofwolk trekt deze week over heel Europa. En dus kleurden de webcams van skigebieden door heel Europa oranje. Van Ehrwald in Tirol tot in de Spaanse Sierra Nevada.

Minder sneeuwkwaliteit

Mooie plaatjes, dat zeker, maar voor fanatieke wintersporters is het slecht nieuws. Het stof dat op de skipistes neerslaat is namelijk niet zo best voor de sneeuwkwaliteit. Sowieso is stof, of eigenlijk gewoon fijn zand, natuurlijk niet best voor je ski’s, maar de sneeuw smelt er ook nog eens sneller door. 

Normaliter weerkaatst de witte sneeuw een aanzienlijk deel van het zonlicht en daarmee ook van de zonnewarmte. Maar met zo’n laagje oranjebruin stof eroverheen is die weerkaatsing een stuk minder. De toplaag van de pistes absorbeert daardoor veel meer warmte dan normaal en dat kan betekenen dat de sneeuw iets zachter wordt. Hopen dus, dat er snel weer een laagje sneeuw bij komt, zodat we nog even kunnen blijven genieten van een lang skiseizoen.