Afbeelding

wintersport tsjechië

Op veel Tsjechische pistes heb je prachtige uitzichten, zoals dit uitzicht over Moravië.

Visitczechrepublic.com

Drie topplekken voor een wintersportvakantie in Tsjechië

Tsjechië is misschien niet het allereerste land waar je aan denkt als het om wintersporten gaat. Toch vind je er een paar bijzondere gebieden, waar je alle ruimte hebt om je helemaal uit te leven. We zetten drie gebieden die bol staan van de superlatieven voor je op een rijtje. 

Skiresort SkiResort Černá hora-Pec – het grootste skigebied van Tsjechië

In het oosten van het Reuzengebergte ligt het grootste skigebied van het land. Černá hora-Pec bestaat uit zes gebieden, die je skiënd of met de bus met elkaar kunt verbinden. Niet minder dan vijftig liften ontsluiten de pistes, waarvan er een aantal ook ’s avonds verlicht worden. 

In het gebied vind je korte pistes voor beginners, maar ook langere afdalingen voor wie wat meer uitdaging wil. Daarnaast kun je je ook uitleven op de funslope. Uittesten hoe hard je eigenlijk kan? Op de funslope staat een snelheidsmeter waar dat kan. 

Naast traditioneel skiën en snowboarden leent de omgeving zich ook voor allerlei andere activiteiten. Huur een set sneeuwschoenen en trek de vrije natuur in (al dan niet onder begeleiding van een gids). Of ga juist voor wat extra adrenaline en pak een snowtube. 

De langste piste

In Černá hora-Pec ligt ook de langste skipiste van Tsjechië, met een lengte van meer dan 3.300 meter. Van 1.325 meter hoogte op de berg Šerák glijd je naar Ramzová op 737 meter. De op één na langste piste is een piste bij Rokytnice nad Jizerou, in het noorden van Bohemen. Die is iets meer dan 3.100 meter lang en is een mooie brede en glooiende piste. 

De hoogste skipiste van Tsjechië

De Tsjechische bergen zijn natuurlijk niet zo hoog als de Alpen, maar toch sta je in Praděd in het Jeseník gebergte op een mooie 1400 meter hoogte. En ondanks de relatief geringe hoogte, zijn de sneeuwcondities hier vaak goed. De berg waarop de piste ligt, heeft als bijnaam de ‘Moravische ijsberg’. Dat belooft dus wat. Niet alleen kun je op de twee tot drie meter sneeuw die hier meestal ligt prima skiën. Je kunt hier genieten van de mooiste natuur. Juist in de winter. Als er voldoende sneeuw ligt, kun je soms op plekken komen waar je ’s zomers niet mag komen, waardoor je uitgebreid kan genieten van een bijzonder gezicht: bevroren bomen en grote ijspegels die je overal waar ze maar kunnen hangen, ziet. Extra bijzonder: juist in de winter kun je op plekken komen die in de zomer niet toegankelijk zijn en daar genieten van bijzondere uitzichten op de natuur.