Afbeelding

DMFF

Avonturen in de bergen en griezelen in de sneeuw op het Dutch Mountain Film Festival

Avonturen in de bergen en griezelen in de sneeuw op het Dutch Mountain Film Festival
Het Dutch Mountain Film Festival (DMFF) beleeft dit jaar zijn dertiende editie. En dus gaan er tijdens het bergfilmfestival dertien films in première.  Van 31 oktober tot 5 november 2023 kun je in Heerlen en Aken weer genieten van prachtige bergfilms. Waaronder twee huiveringwekkende documentaires over lawines. 

Avonturenfilms zijn al jaren een belangrijk onderdeel van het programma. Ook deze editie kun je daarom weer genieten van de avonturen van bergsporters en avonturiers die hun belevenissen op video hebben vastgelegd. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de risico’s die aan al dat spektakel kleven. In de editie van 2023 wordt er twee keer aandacht besteed aan de nachtmerrie van elke wintersporter: lawines.  

Buried

De documentaire Buried reconstrueert de grote lawine-ramp die het Amerikaanse skigebied Alpine Meadows in 1982 trof. Grote lawines verzwolgen toen het skigebied, waarbij zeven wintersporters omkwamen. De documentaire blikt met nabestaanden, betrokkenen en overlevenden terug op de ramp. Wat gebeurde er? Maar ook: wat is er gedaan om een herhaling van zo’n ramp te voorkomen?

To the hills and back 

Meer van zulke lessen zitten in de film To the hills and back. Een documentaire waarin Canadese berggidsen in de Rocky Mountains gevolgd worden en vertellen over de risico’s van hun vak, waaronder lawines. Bij de vertoning van To the hills and back wordt ook aandacht besteed aan de Check your risk-campagne van de jongerenafdeling van de Duitse Alpenvereniging JAVD. In het kader daarvan vertoont de JAVD ook een korte film over veiligheid in de bergen. Al met al een leerzaam programma dus. 

Naast de documentaires staan er ook fantasievolle films op het programma, waaronder een aantal mooie stop-motion en animatiefilms én voor de liefhebbers een heuse horror-actiefilm! Kortom: er is voor elk wat wils. 

Het Dutch Mountain Film Festival vindt plaats van 31 oktober tot 5 november in Aken en Heerlen. Check de website DMFF.eu voor meer informatie over het programma en tickets.