Afbeelding

relaxed skigebied serfaus-fiss-ladis

© Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH, Sepp Mallaun

Ontspanning en plezier in familieregio Serfaus-Fiss-Ladis

Wat is een goede bestemming of de juiste keuze? Als het landschap en activiteitenaanbod ervoor zorgen dat niemand zich ook maar een minuut verveelt. De vraag ‘wat te doen’ stelt zich niet. De Oostenrijkse regio Serfaus-Fiss-Ladis is de perfecte regio voor een dergelijke wintervakantie: voor groot en klein, oud en jong, sportief of gezellig. Het sneeuwzekere familieskigebied aan de voet van het Samnaungebergte is een echte schatkamer van mogelijkheden.

Tekst Adri Ulfman Foto’s zie fotobijschriften

Skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

Het skigebied ligt op een afstand van ca. 890 kilometer van Utrecht, in het westen van Tirol, en beslaat in totaal 460 hectare. Een groot en gevarieerd skigebied met uitstekende faciliteiten voor kinderen en daarmee een heus familieparadijs. De laatste jaren is met veel aandacht en investeringen gewerkt aan zeer goede liften, waardoor je hier bijna geen sleepliften meer tegenkomt en je comfortabel naar boven wordt gebracht in (deels verwarmde) stoeltjesliften, gondels of zelfs een heuse ondergrondse metro (!). Hoewel het skigebied uitgestrekt is, voelt het behoorlijk compact en zijn tochtjes van het ene naar het andere dorp mogelijk. Het skigebied mag zich als sneeuwzeker afficheren. Het laagste punt ligt op 1.200 meter en het hoogste op 2.828 meter. Skiërs en snowboarders van elk niveau zullen zich thuis voelen in Serfaus-Fiss-Ladis. Beginners vinden rondom de Komperdell in Serfaus en de Möseralm in Fiss een ruim aanbod blauwe pistes. Als de condities goed zijn, is de Ladisabfahrt voor beginners ideaal. Wie meer uitdaging wil en wat steiler verkiest, kan bijvoorbeeld terecht op de uitdagende pistes rondom de Masnerkopf. Bij de Zwölferbahn – op de Fisser Nordseite – kunnen de snelheidsduivels zich uitleven. De ligging zorgt ervoor dat de zon hier minder grip heeft en de sneeuwcondities gedurende de dag langer in perfecte conditie blijven. De Frommesabfahrt in Fiss mag ook niet onvermeld blijven. Deze meer dan 10 kilometer lange afdaling leidt naar de wintersportdorpen Fiss en Ladis.

Allround pur sang

Het skigebied ligt aan de voet van het Samnaungebergte. Deze bergketen ligt in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en het Zwitserse kanton Graubünden. De Samnaungroep heeft meerdere bergtoppen met een hoogte boven de drieduizend meter. De ligging aan de voet zorgt ervoor dat dit ‘decor’ een breed scala wintersportactiviteiten biedt, zoals toerskiën, langlaufen, wandelen op geprepareerde wandelpaden of erbuiten in het ‘Gelände’ met sneeuwschoenen, rodelen of schaatsen en andere ‘funsports’. Het aanbod is echt heel breed en divers.

Toertochten

Het toerskiën wordt steeds populairder. Ook voor families is dit een prima activiteit om met z’n allen lekker bezig te zijn en te genieten van de zon, de ijle lucht en de gezamenlijke activiteit, waarbij niet snelheid maar plezier voorop staat. Het zonnige hoogplateau zorgt voor een perfecte setting en de mogelijkheden zijn divers. De routes variëren van eenvoudig tot sportief, van kort tot lang, maar telkens met prachtige uitzichtpunten onderweg. Ook zijn er talrijke mooie plekken om te stoppen voor een hapje en een drankje. Aangezien toerskiën in Nederland nog relatief nieuw en onbekend is, adviseren we een kennismaking door eerst eens een van de eenvoudige, kortere routes te kiezen. Vertrekpunt is het dalstation van de Schönjochbahn; vanaf hier ga je eerst een stukje langs skipiste 6, waarna de route afbuigt naar de Gedirgeweg (ook prima geschikt voor een wandeltocht!). Via vooral open plekken in het bos en lichte klimmetjes bereik je na ongeveer een uur de Kuh Alm (mooie gelegenheid voor een tussenstop). Van daaruit gaat de route verder langs de Fisser Kraft- und Sinnesweg naar het middenstation van de Schönjochbahn. Eenmaal daar aangekomen, is het Wirtshaus Steinegg een prima plek om elkaar te feliciteren met deze nieuwe ontdekking, na te genieten en plannen te beramen voor verdere tochten! Onder de Planseggbahn in Serfaus ligthet Snowpark Serfaus. Dit funpark bestaat uit drie lijnen: Beginner Line, Advanced Line en Pro Line. Heb je alle lijnen met gemak afgelegd, dan kun je door naar de Funslope Serfaus. Hier kunnen zowel beginners als gevorderden hun kunnen en kunsten tonen. Het tweede funpark in het gebied – Shred Park – ligt in Fiss, vlak bij de Schöngampbahn. Wanneer je de basics al onder de knie hebt, kun je je in dit enorme park helemaal uitleven. Ben je minder geoefend, dan is het Sun Park in Fiss jouw plek. Je vindt dit funpark met eenvoudige lines tussen de Möseralmabfahrt en de Langwieseabfahrt. Bij de Schöngampbahn ligt een funslope die geschikt is voor de hele familie. Skiërs en snowboarders van elk niveau zullen zich thuis voelen in Serfaus-Fiss-Ladis. Beginners vinden rondom de Komperdell in Serfaus en de Möseralm in Fiss een ruim aanbod blauwe pistes. Als de condities goed zijn, is de Ladisabfahrt voor beginners ideaal. Wie meer uitdaging wil en wat steiler verkiest, kan bijvoorbeeld terecht op de uitdagende pistes rondom de Masnerkopf. Bij de Zwölferbahn – op de Fisser Nordseite – kunnen de snelheidsduivels zich uitleven. De ligging zorgt ervoor dat de zon hier minder grip heeft en de sneeuwcondities gedurende de dag langer in perfecte conditie blijven. De Frommesabfahrt in Fiss mag ook niet onvermeld blijven. Deze meer dan 10 kilometer lange afdaling leidt naar de wintersportdorpen Fiss en Ladis.

Langlaufen in Serfaus-Fiss-Ladis

Ook langlaufers komen in Serfaus-FissLadis absoluut aan hun trekken. De regio telt in totaal 52 kilometer aan loipes en langlaufroutes, geschikt voor liefhebbers van zowel klassieke stijl als skate stijl. Door de hoge ligging – op 2.000 meter – zijn de ruim 8 kilometer hoogteloipes tot in april begaanbaar. In het Take-Off Snow & Fun Center, bij het bergstation van de Komperdellbahn, kunnen langlaufers gebruikmaken van faciliteiten om zich te douchen en om te kleden.

Meer dan 100 kilometer aan wandelroutes

Op het hoogplateau ligt een uitgebreid netwerk winterwandelpaden, voor een korte wandeling voor een ‘frisse neus’ of een stevige ‘hike’: iedereen kan hier lekker wandelen in de sneeuw. Aanraders zijn de Almpromenade op 2.000 meter hoogte en de PanoramaGenussweg. Op de PanoramaGenussweg kom je langs verschillende berghutten waar je de karakteristieke Tiroolse gastvriendelijkheid ervaart. Vergeet ook niet om onderweg in een ligstoel bij een van de Genuss-Pavillions te genieten van de winterzon: op deze hoogte is de impact niet minder intensief dan bij de zomerzon aan het strand.

Sneeuwschoenwandelen

Op sneeuwschoenen beleef je de betovering van het winterse berglandschap: het Gelände-‘hautnah’ (dicht op je huid). Onder begeleiding van een ervaren berggids gaat de tocht ver weg van de gebaande wegen en pisten: door de intensief besneeuwde bossen, door het weidelandschap en de almen. Sneeuwschoenwandelen is voor iedereen mogelijk en vereist geen specifieke voorbereiding of training

Rodelen

Met opgetrokken benen en de ‘teugels’ stevig in de hand suis je naar beneden over de rodelbanen. In Serfaus-FissLadis is rodelen echt fun. Vier kilometer lang zoef je op de slee door het landschap van bergen, bossen en de ijle lucht. Dit is puur genieten – 100% familieplezier. Behoefte aan meer spanning, sensatie en adrenaline? De Heksen-Rodelbahn in Fiss is een spannende baan van ook weer vier kilometer, met scherpe bochten en snelle rechte stukken door het winterse berglandschap van Tirol. Vanaf Steinegg gaat het via de Kuh Alm en besneeuwde weiden naar het dalstation van de Schönjochbahn in Fiss. Een andere optie is de gezinscoaster Schneisenfeger. Vanaf het startpunt, de Alpkopf, suis je met 40 km per uur omlaag over spannende hobbels, twee spectaculaire rondjes van 360 graden en talloze bochten van 180 graden, op een hoogte van max. acht meter naar de Högsee. Superleuk voor zowel de ouders als de kinderen.

Schaatsen

Uiteraard op natuurijs! Op de burchtvijver in Ladis. Of als schaatsen niet zo jullie ‘ding’ is: wat te denken van een wedstrijdje curling? Diverse andere funsports Bijzondere attracties die we graag nog eens vermelden zijn de ‘Fisser Flieger’ – een kite die aan een kabelbaan bevestigd is. Hierin zweef je 47 meter boven de grond over een lengte van 700 meter, met een snelheid van tot 80 km/uur. Of de Serfauser Sauser. Deze Flying Fox bezorgt je over een afstand van 2.000 meter op een vlieghoogte van 85 meter een fantastisch uitzicht op de winterse Tiroolse bergen. En dan is er nog de Skyswing in Fiss, snowtubing, de Ski-Fox en Snake-Gliss: in skigebied Serfaus-Fiss-Ladis behoort het allemaal tot de mogelijkheden.

Panoramische wandelroute

Lift naar de Steinegg of Möseralm. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht terwijl het pad je langs de Waldkrone naar Fiss omhoog voert. Wandelschoenen en wat uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk. Een rugzak met iets te drinken en een snack is geen overbodige luxe.

Meer weten?