Afbeelding

Wintersport Stiermark

Foto: Steiermark Tourismus / Photo Austria, Tom Lamm

Met heel je hart genieten van de winter

Besneeuwde berglandschappen, gezellige kerstmarkten waar mooie ambachtelijke producten verkocht worden en warme heetwaterbronnen. Zo voelt de winter in Stiermarken, voor grote én kleine ontdekkers. Glij je liever over perfect geprepareerde pistes of de beste loipes? Steiermark biedt het allebei, en nog veel meer, waarmee je samen een magische wintervakantie kan beleven.

Zo veelzijdig als het landschap van de Steiermark is, is ook het aanbod aan winterbelevenissen. Actief op de piste, of juist gezellig samen in de hut, glijdend over de loipes of juist ontspannen sneeuwschoenwandelen, genieten van adembenemende bergpanorama’s en de besneeuwde wijngaarden. De volgende culinaire lekkernij is nooit ver weg, en de adventsperiode laat steden en dorpen letterlijk fonkelen. Tot slot stijgt in de thermen de aangename damp uit het water op, en omhult je met warmte terwijl het buiten juist lekker koud is.

Vermaak op de pistes

Steiermark is goed voorzien met prachtig uitgezette en geprepareerde skigebieden. Bij Loser in het Salzkammergut, een goed bewaard geheim, wachten 34 kilometers aan uitstekend geprepareerde pistes op je, waarvan 21 kilometer makkelijk, twaalf kilometer middelzwaar. Voor de durfals is er ook nog een kilometer piste die echt moeilijk is. Spectaculaire freeride-area’s zorgen voor een echt avontuur in de sneeuw. De Panoramabahn biedt je tijdens de weg omhoog een prachtig uitzicht over de bergwereld van het Salzkammergut.

Stiermarken

Over bergen gesproken: al het goede komt in vieren. Het 4-bergen skigebied Schadming verbindt Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm tot een groot skigebied waar 123 kilometer goed geprepareerde pistes zorgen voor doorlopend skiplezier. Het Crosspark Reiteral, het Superpark Planai of het XXL Funslop Hauser Kaibling bieden erg afwisselende en leuke avonturen. Na al die spanning kun je natuurlijk ook weer ontspannen. Bijvoorbeeld in het pleziereiland bij Hauser Kaibling. Daar kan je onder het genot van regionale lekkernijen ontspannen van het uitzicht genieten.

Ook voor gezinnen gaat er in Steiermark een wereld voor je open. Wie op zoek is naar bijzonder brede pistes, kan terecht op de pistes bij Kreischberg in Murau, in Lachtal, middenin de Tauern, of op de Riesneralm en Planneralm in de regio Schladming-Dachstein. Zo staat er niks in de weg voor onvervalst plezier op de piste.

Op de loipes

Langlaufen gaat in Steiermark bijzonder goed, aangezien er vijftien langlaufregio’s met een loipe-keurmerk zijn onderscheiden. Dat is een echt kwaliteitskeurmerk, de gecertificeerde loipes voldoen aan strenge voorscrhiften voor zowel de veiligheid als voorzieningen. Daardoor kan je je onbezorgd concentreren op het langlaufen en natuurlijk genieten van de natuur.

Drie Oostenrijkse top-langlaufgebieden mogen zeker niet onvermeld blijven. Zo vind je in de langlaufregio Ramsau am Dachstein meer dan 150 kilometer aan klassieke loipes, en daarbij nog eens zeventig kilometer aan loipes die geschikt zijn voor de vrije stijl (skating). Ook vind je hier de langste gletsjerloipe ter wereld: een traject van vijftien kilometer lang, waarbij je een prachtig vrij uitzicht hebt op de bergcoulissen van de Dachstein.

Loipes Steiermark

Als het allemaal niet zo hoogalpine hoeft, lonken de loipes rondom Bad Aussee en Bad Mitterndorf. Hier vind je zon 160 kilometer loipes. Hier vind je altijd een mooi traject dat bij jou past, wat voor ervaring – of conditie - je ook hebt. 

In de Oost-Steiermark ligt ook nog het idillysche loipenetwerk van Jogllandloipe. Of je nou beginner bent, of professioneel langlaufer, in St. Jakob im Walde, gelegen tussen Wenen en Graz, kun je introductiecursussen volgen, en kun je bij de langlaufverhuur ook voor de kleine langlaufers (in spe) materiaal huren. Zo kan iedereen hier de smaak te pakken krijgen.

Meer informatie: steiermark.com/vakantie

Foto's: Steiermark Tourismus / Photo Austria, Tom Lamm