Afbeelding

skihelm verplicht

Waar is een skihelm verplicht?

Unsplash

In welke landen is een skihelm verplicht?

Nog niet zo lang geleden zag je bijna niemand met een helm op op de piste. Inmiddels is daar wel verandering in gekomen. Steeds meer mensen dragen gelukkig een helm en op steeds meer plekken is het dragen van een skihelm verplicht.

Het dragen van een skihelm loont. Veel ernstig hoofdletsel dat op de piste wordt opgelopen, zou met het dragen van een skihelm voorkomen kunnen worden, of in ieder geval minder heftig zijn. Verplicht of niet, wij adviseren daarom dus om een helm te dragen.

Italië

Italië loopt voorop als het gaat om het dragen van een skihelm. Al sinds 2005 moeten kinderen t/m veertien jaar daar verplicht een helm dragen tijdens het skiën of snowboarden en vanaf 1 januari 2022 wordt die helmplicht waarschijnlijk aangescherpt. Dan moeten alle minderjarige skiërs en snowboarders een helm op. Oftewel: draagt een kind onder de 18 geen helm, dan betekent dat een flinke boete (voor de ouders). Voor volwassenen is een skihelm nog niet verplicht.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je goed opletten als het op helmplicht aankomt. De verschillende Oostenrijkse deelstaten mogen namelijk hun eigen regels hanteren. Let dus goed op!

In Salzburg, Steiermark, Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Burgenland geldt een helmplicht voor kinderen tot 15 jaar. En niet alleen tijdens het skiën of snowboarden, die helmplicht geldt bij alle wintersportactiviteiten op de piste! Voor volwassenen geldt geen helmplicht. In Tirol en Vorarlberg wordt helemaal geen helmplicht gehanteerd, dus ook niet voor kinderen.

Zwitserland

Hoewel in Zwitserland veel campagne wordt gevoerd om skiërs een helm te laten dragen, is een skihelm in Zwitserland nog niet verplicht, ook niet voor kinderen. Toch kan het zijn dat je raar wordt aangekeken als je zonder helm de piste op gaat, een helm tijdens het skiën is in Zwitserland namelijk wel de norm. Voor iedereen, dus ook voor volwassenen. De overgrote meerderheid van de skiërs in Zwitserland zet dan ook gewoon een helm op.

Frankrijk

In Frankrijk geldt nog geen helplicht voor skiërs. Je kan dus zonder helm de piste af. En in veel Franse skigebieden is een helm ook nog niet zo normaal als bijvoorbeeld in Zwitserland. Toch stijgt de verkoop van skihelmen in Frankrijk ook. Gelukkig maar!

Duitsland

In Duitsland is het dragen van een skihelm niet verplicht, maar natuurlijk wordt het wel aanbevolen. Onder andere de Duitse skivereniging maakt zich hard voor het dragen van een skihelm.

Polen

In Polen is het dragen van een skihelm sinds 2012 verplicht voor kinderen tot en met 16 jaar. En net als in Italië wordt je er als ouder streng op aan gekeken als je je kind zonder helm de piste op laat gaan. Daar staat een flinke boete op. Voor volwassenen geldt die verplichting niet.

Scandinavië

In Noorwegen, Zweden en Finland geldt nog geen helmplicht op de pistes, maar het dragen van een helm wordt wel gestimuleerd, zeker voor kinderen. Daarom kun je in sommige Scandinavische skigebieden stuiten op goede deals voor de huur van skihelmen voor kinderen, of flinke kortingen op skipassen voor kinderen met een skihelm.

Kroatië en Slovenië

Hier wordt verwacht dat kinderen tot en met 14 jaar een skihelm opzetten, maar er staan nog geen boetes op. Het kan dus wel zo zijn dat je kinderen zonder helm niet worden toegelaten op de piste.

Tsjechië

In Tsjechië is het dragen van een skihelm nog niet verplicht.

Huisregels skischolen en liftbedrijven

Het gaat hierboven natuurlijk om de regels zoals die voor het hele land of een deelstaat gelden. Plaatselijke huisregels kunnen daar van afwijken. Skischolen en liftbedrijven kunnen van skiërs en snowboarders verwachten dat zij een helm op zetten. Zeker skischolen verplichten dat jij of je kinderen eerst een helm op zetten, voor ze aan de slag gaan. Kijk tijdens de voorbereiding van je wintersportvakantie dus altijd goed naar de huisregels van het skigebied waar je naartoe gaat.

Skihelm en je wintersportverzekering

Verzekeringen kunnen natuurlijk een heikel punt zijn. Zeker als het op aansprakelijkheid aankomt. Controleer altijd goed wat er omtrent het dragen van een skihelm en aansprakelijkheid in je polisvoorwaarden wordt vermeld. 

Voordelen van een skihelm

Een skhelm heeft natuurlijk heel wat voordelen. Over de medische voordelen bij een ongeluk kunnen we kort zijn, die zijn enorm. Maar een skihelm kan meer voordelen hebben: bijvoorbeeld de warmte. Een skihelm zit goed en stevig om je hoofd en houdt op die manier meteen bijvoorbeeld je oren uit de (koude) wind. Sowieso kan een helm als een soort muts werken, waardoor je minder warmte verliest. Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je met een skihelm een stuk veiliger bent.