Afbeelding

lenge snowboard

Wat de beste lengte voor jouw snowboard is, hangt af van een paar factoren. 

Photo by Yann Allegre on Unsplash

Hoe lang moet je snowboard zijn?

Snowboards zijn er in alle soorten en maten,maar niet elke lengte is voor jou de juiste. Hoe weet je hoe lang jouw snowboard moet zijn?
 

Bepalen hoe lang je snowboard moet zijn is zo makkelijk nog niet. Er is een aantal factoren die invloed hebben op de lengte van je snowboard. Je eigen lichaamslengte is er een van. Een ander belangrijk punt is wat je gaat doen met je snowboard. Freestyle heeft andere eisen dan freeride, om maar eens een voorbeeldje te noemen. Tot slot speelt ook nog je lichaamsgewicht een rol. 

Om de perfecte verhouding tussen al die factoren te bepalen, bestaan er allerlei formules. Als je in een betere speciaalzaak staat, kunnen medewerkers je waarschijnlijk helpen met het uitrekenen daarvan. Maar, soms is het goed om een klein beetje af te wijken van de meest precieze berekening. Een goede medewerker kan je daarbij helpen en het juiste advies geven.  

Vuistregels bij de aankoop van een snowboard

Als je je al zelfstandig wil oriënteren op een board, kun je met wat vuistregels in je achterhoofd al wat voorwerk doen, voordat je naar een winkel gaat. Als vuistregel kun je aannemen dat je board ongeveer tussen schouderhoogte en neushoogte moet komen. Dat is voor de meeste ‘gemiddelde’ snowboarders prima. Maar, je gewicht kan daar verandering in brengen. Als je wat lichter bent dan gemiddeld, dan is het goed om een wat koter board te nemen, ben je juist wat zwaarder dan gemiddeld, dan kan je board zeker tot aan je neus komen.  

Wat ga je doen?

Een belangrijke factor bij de keuze van een snowboard van de juiste lengte is wat je gaat doen. Heel simpel gezegd: een kort board geeft je wendbaarheid, terwijl een langer board je snelheid en stabiliteit geeft. Ben je van plan vooral de funslopes en freestyle area’s op te zoeken, en daar veel bochtjes, sprongen en allerlei andere toeren uit te halen, dan is een wat korter board het beste voor jou. Ga je juist voor wat snellere afdalingen met wat minder trucs, dan is een langer board een beter idee. Daarmee heb je meer stabiliteit en glij je vloeiender over de piste.