Afbeelding

bergmeren wintersport

Op de Pilburger See in Tirol kun je prachtig schaatsen. 

© Tirol Werbung, Ramon Haindl

Zoek tijdens het wintersporten een bergmeer op

Bergmeren, daar zoek je tijdens warme zomerdagen in de bergen een beetje verkoeling op. Niks voor een wintersportvakantie. Toch? Think again! Voor een bijzondere wintersportervaring zijn bergmeren een prachtige plek!

In het winterseizoen zijn bergmeren prachtige plekken. Vaak zijn de meren oases van rust tussen alle wintersportdrukte, maar soms zijn het juist ook plekken waar het bruist van de activiteit. Voor wie nog niet weet wat je ’s winters in, op of rond een bergmeer kan doen, hebben we vier leuke voorbeelden!

Schaatsen!

Als Nederlanders bevroren water zien, begint bij velen de schaatskoorts meteen te kriebelen. Bij schaatsen in de Alpen denk je wellicht al snel aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, maar er zijn veel meer echte ‘schaatsmeren’ in de Alpen. Een bijzondere plek om te schaatsen ligt op de Alp Raguta bij het Zwitserse Feldis. Daar schaats je op natuurijs, hoog boven de wolken! Op 1952 meter boven zeeniveau is dit namelijk een van de hoogste natuurijsbanen van Europa! Een ander bijzonder plekje is de Piburger See in het Oostenrijkse Ötztal. Een prachtige plek midden in de natuur. Hier geen uitzicht over de wolkenzee, maar wel op de besneeuwde bergen om je heen. 

Wandelen

Rondom de oevers van veel bergmeren kun je ook ’s winters een mooie winterwandeling maken. Over de oevers lopen vaak gemoedelijke wandelroutes die je een prachtig uitzicht geven over de water- of ijsvlaktes. Omdat de oevers natuurlijk vrij vlak zijn, zijn dit meestal redelijk eenvoudige routes qua techniek – al kan het zijn dat je een paar sneeuwschoenen onder moet binden. Een mooie route is die rondom de Hintersteiner See in Tirol . Een tocht van net geen zes kilometer lang, die laat zien dat een oeverwandeling echt niet saai hoeft te zijn. Het water, bossen en het uitzicht op de toppen van de Wilder Kaiser maken heir een echt pleziertochtje van! .

Langlaufen langs het water

De bergmeren zijn ook vaak het terrein van mooie langlaufloipes. Voor loipes geldt aan de oevers van bergmeren vaak hetzelfde als voor wandelroutes: door de vaak kleine hoogteverschillen zijn ze vaak relatief eenvoudig. Ideaal voor een ontspannen tochtje, of als je je eerste kilometers op de langlaufski’s wil gaan maken. Aan de oevers van de Zwitserse Melchsee vind je een route die geknipt is voor beginners. Een ronde van twee kilometer zonder zware beklimmingen of moeilijke afdalingen, maar wel met een mooi uitzicht over het meer, het autovrije dorp Frutt en de prachtige toppen van de Rothorn, Glogghuis, Hochstollen en Brünighaupt.

Neem een ijsduik!

Een duik in het koude water nemen, is niet alleen een zomeractiviteit. Ook ’s winters zijn er waaghalzen die zich in de koude bergmeren wagen. De Hechtsee in het Oostenrijkse Kufsteinerland staat bekend als een plek waar ’s winters mensen regelmatig een duik nemen. Een korte, frisse duik wel te verstaan, want bij temperaturen rond het vriespunt moet je natuurlijk wel uitkijken dat je niet onderkoeld raakt. Dat houdt echte duikers niet tegen om de bodem van de Urisee, eveneens in Oostenrijk, op te zoeken. Gehuld in stevige – en warme – duikpakken en met een grote zuurstoffles op de rug, worden daar begeleide duikexcursies onder het ijs georganiseerd. Een ijsduik kan onder begeleiding, maar duikervaring is wel gewenst.